Відбувся всеукраїнський круглий стіл на тему «Індустрія гостинності: реалії та перспективи розвитку в умовах сьогоденних викликів»
3 квітня 2025 року на базі ВТЕІ ДТЕУ було проведено всеукраїнський круглий стіл на тему «Індустрія гостинності: реалії та перспективи розвитку в умовах сьогоденних викликів», ініціатором проведення та організатором якого виступила кафедра туризму та готельно-ресторанної справи.
У роботі круглого столу взяли участь науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти України, які здійснюють підготовку фахівців для індустрії гостинності, – Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, Національного університету водного господарства та природокористування, Національного технічного університету «Харківський полетіхнічний інститут», потужні фахівці-практики сфери HoReCa з Вінниці та Львова. У якості слухачів участь у заході брали здобувачі вищої освіти, які навчаються за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа» і роблять перші кроки на шляху свого професійного становлення та зростання.
Захід розпочався з вітальних слів д-рки філос. наук, професорки, заслуженого працівника освіти України, директорки Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ Наталії Замкової та д-рки істор. наук, професорки, завідувачки кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ Наталії Чорної.
З доповідями перед учасниками круглого столу виступили семеро спікерів:
1. Марія Паска – д-рка вет. наук, професорка, завідувачка кафедри готельно-ресторанного бізнесу Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.
Доповідь на тему «Усвідомлене харчування – сучасний тренд індустрії гостинності».
2. Олена Павлова – засновниця та керівниця ГО «Клуб подільської кухні», дослідниця подільської кухні, гастроблогерка та громадська діячка (м. Вінниця).
Доповідь на тему «Можливості використання регіональної кухні та локальних продуктів для формування привабливості закладів ресторанного господарства».
3. Михайло Шевелюк – доктор філософії з культурології, керівник Української Школи Гостинності – Ukrainian Horeca School, експерт із сервісу та гостинності (м. Львів).
Доповідь на тему «Як створити незабутній досвід для гостей у сфері HoReCa та залучити гостей у 2025 році?».
4. Інна Кривешко – засновниця та керівниця ГО «Вінницька асоціація гостинності «ХлібСіль», амбасадорка Вінницького стандарту гостинності (м. Вінниця).
Доповідь на тему «Культура інклюзії: новий стандарт сервісу. Тренд чи необхідність?».
5. Оксана Конарівська – канд. екон. наук, доцентка кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Національного університету водного господарства та природокористування (м. Рівне).
Доповідь на тему «Аналіз ринку глемпінгів в Україні та світі: стан, тенденції, перспективи розвитку».
6. Тетяна Чайка – канд. екон. наук, доцентка кафедри туризму і готельно-ресторанного бізнесу Національного технічного університету «Харківській політехнічний інститут» (м. Харків).
Доповідь на тему «Умови ефективного використання Revenue-менеджменту: історичний контекст».
7. Ірина Мазуркевич – канд. екон наук, доцентка кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Вінницького торговельно-економічного інституту Державного торговельно-економічного університету.
Доповідь на тему «Проблеми та перспективи використання технологій безвідходного виробництва у ресторанному бізнесі».
Виступи доповідачів були актуальними, змістовними, насиченими великою кількістю цікавих та своєчасних кейсів, а тому спонукали до роздумів, жвавого обговорення та дискусій.
Підводячи підсумки круглого столу, Наталія Чорна, яка модерувала захід, подякувала спікерам за ґрунтовні доповіді, решті учасників заходу – за участь в обговоренні. «Сподіваємося, що співпраця між закладами вищої освіти та фахівцями-практиками буде продовжуватися, як у напрямку спільної участі у наукових заходах, так і в напрямку поєднання зусиль щодо підготовки висококваліфікованих фахівців готельно-ресторанної галузі відповідно до сучасних вимог ринку праці та реалій сьогоденного життя», - підсумувала Н. Чорна.